Tuinverlichting - Buitenverlichting

Tuinverlichting of buitenverlichting is een belangrijk element bij de aanleg van uw tuin en zeker in de donkere dagen van het jaar. Als u `s avond even naar buiten moet of door de ramen naar buiten zit te kijken is het prettig als je een uitgelichte tuin ziet. Het geeft een veilig gevoel en geeft een vergroting van u woonomgeving.

Er zijn verschillende soorten verlichting en manieren om iets uit te lichten.

De soorten verlichting:
Spotsmal: toepassen uitlichten elementen in tuin, bomen uitlichten tot 3 meter,
Paal direct: toepassen bij een terras, oprit, of in de plantenborder.
Muurlamp indirect: Toepassen voorzijde woning, achter muur in de tuin, zijmuur of aan schutting
Grondspot breed: Signalering in oprit of pad, in vlonders, bij opstapjes
Muurlamp direct: Toepassen voorzijde woning, achter muur in de tuin, zijmuur of aan schutting
Paal indirect: Toepassen bij een voordeur, terras, oprit, tuinhuis
Spot breed: toepassen in hagen, bomen vanaf 3 meter, solitaire planten, op een vijver
Grondspot smal: Aanlichten platte bomen, diverse bomen uitlichten
Muurinbouw: toepassing bij opstaf in tuin, achter een tuinmuur, in pilaar langs oprit.

 

Bij het plaatsen van de verschillende verlichtingspunten in de tuin is het belangrijk met een aantal aandachtpunten rekening te houden.

  • Als licht niks raakt zie je het niet
  • Smalle prikspots en grondspots zijn vaak verblindend
  • Zorg voor licht op het diepste punt van de tuin
  • Zorg ervoor dat sierelementen ook `s avonds te zien zijn
  • Gebruik tuinverlichting alleen voor het aanbrengen van sfeer en veiligheid

Bij aanschaf van de armaturen heeft u een zeer uitgebreide keuze uit verschillende materialen waaruit tuinverlichting word vervaardigd. De meeste lampen worden uit gietaluminium vervaardigd. Het aluminium wordt dan gepoedercoat in diverse kleuren. Roestvrijstaal is een veelgebruikt materiaal voor een moderne uitstraling. De laatste jaren komen er echter steeds meer alternatieven voor zowel modern als klassiek, zoals hardsteen, hardhout, koper, brons en messing. Kunststof tuinverlichting is niet aan te bevelen in verband met het verweren van het kunststof.

Na het bepalen van de lichtpunten moet u de grondkabel gaan ingraven, gebruik hiervoor een geschikte kabel met een stalen mantel deze herkent u aan de omschrijving YMVK-as. Het aantal draden in de kabel biedt u de mogelijkheid om verschillende mogelijkheden te maken met constante stroom of schakelingen. Een YMVK-as 4×2.5 biedt u voldoende mogelijkheid om alles in de tuin aan te sluiten. Graaf de grondkabel op zo`n 60 cm diep door de tuin, u zal hem met het tuinonderhoud en ooit met rooien van planten niet makkelijk kapot maken.

Zet vervolgens de ligging van de kabels op papier, u kunt bij een storing altijd de kabel terug vinden.

De lampen dient u te funderen op een stalen of betonnen voet, de stalen voeten kunt u bij uw leverancier kopen, deze zijn universeel en geschikt voor bijna iedere soort lamp. Een goedkopere oplossing is een betonnen voet storten. Hou hierbij rekening dat u de lamp erop kunt bevestigen en de kabel doorvoeren voor de voet. Ook een betontegel of een hardhouten paal is een optie om de lamp te bevestigen. Plaats de tuinlampen zo hoog mogelijk in u tuin dit geeft een grote lichtopbrengst en worden na een regenbui minder vlug vies. De soort van verlichting is afhankelijk van de plaatsing.

Kies bij uw lamp de juiste lichtbron. Plaatsing van een te grote lichtbol in de armatuur kan hinder geven, aan te weinig licht heeft u ook niets. Probeer de verschillende lichtbronnen eerst uit voordat u over gaat tot aanschaf van groter aantallen. Voor een intieme sfeer kan een kooldraadlamp met spiraal zorgen. Een energiezuinige lamp geeft meer licht maat wat minder sfeer door het witte licht. Laat u hierover voorlichten bij aankoop van uw lichtbron. Geef LED lampen de voorkeur, deze zijn energie zuining en goed voor onze natuur.

10509640_782132451807759_3957858809195626671_n
Helestra Extralux Pier Lamp
ExtraLux_Sergeant_lamp
PSM LIGHTING_Gevellamp