De najaarsmaanden in de tuin

De winter nadert de nachten worden kouder en de dagen worden korter. Dit zijn de mooiste dagen om buiten in de frisse lucht de tuin verder op orde te brengen. Door lichte nachtvorst zijn de bladeren van de boom.

Eindelijk kan u gaan beginnen met het definitief ruimen van alle bladeren uit uw tuin. Het is belangrijk dat  eerst alle snoeiwerken zijn verricht voor het ruimen van bladeren, dit maakt ook makkelijker om het blad goed uit de borders te harken. U kan er namelijk beter bij.

Bij bomen of heesters waar het blad nog aan zit kan door middel van schudden met de heester of de boom veel blad eraf vallen.

Voor grotere tuinen kunt je gebruik maken van een bladblazer dit bespaart u veel tijd en maakt het ook leuk om te doen. De bladeren die u uit de tuin haalt moet u wel afvoeren of in de daarvoor bestemde netten in de woonwijken storten. Natuurlijk kan u ook een eigen composthoop maken waar u alle bladeren in stort.

De vertering van bladeren is een lang proces als u de bladeren mee in de grond spit dan zullen deze zeker een paar jaar nodig hebben om volledig te verteren. Dus alle bladeren uit de tuin.

 

Bomen Snoeien

De bomen zijn kaal dus kunnen ze worden gesnoeid. Vormbomen zoals de Bolcatalpa en Bolacacia kunnen worden teruggesnoeid. Snoei 20 cm boven de knot van de stam alle takken rond eraf. Bij de oudere bomen snoei je enkele dikke takken uit de gesnoeide bol, dit geeft wat verluchting en zorgt dat jongere schuiten in het voorjaar makkelijk kunnen uitgroeien.

Alle overige soorten bomen kunnen ook worden gesnoeid, zo kunnen bomen worden op gekroond, dit houd in dat 3-4 takken vanaf onderaan kunnen worden weggesnoeid, dit moet soms gebeuren omdat er meer licht onder de bomen door de tuin in moet of de onderste takken te ver doorhangen voor verkeer.

Snoei altijd dood houd uit de bomen, deze kunnen door gewicht van bijvoorbeeld sneeuw makkelijk afbreken en uit de boom vallen. Voor verdere snoeiwerken aan bomen om bijvoorbeeld probleem takken verwijderen of het in snoeien van bomen kunt u het beste een boomspecialist laten komen.

 

De vijver

Ook uit de vijver moet u het blad halen, als u er in september al een net overheen heeft gespannen dan kunt u het net nu schoon maken, ik zou wel het net terug spannen tot volgend jaar maart, zo voorkom je dat alle restanten aan blad in de vijver terecht komen. Blad uit de vijver kunt u het beste eruit halen met een kunststof hark, deze kan geen schade veroorzaken aan de folie en brengt de minste schade toe aan vijverplanten. Ook voor de vijver telt dat alle beplanting rondom de vijver kan worden terug gesnoeid. Laat uw vijver verder dit jaar met rust want mei is de mooiste tijd voor groot onderhoud en veranderingen.

 

Het Gazon

Uw gazon moet ook weer bladvrij worden gemaakt, het gras kan zo goed ademen en behoud een mooie groene kleur. De gazons die nog hard gegroeid zijn in deze laatste maanden van het jaar kunnen nog 1 keer gemaaid worden. Maai uw gazon niet te kort 3tot 4 cm is een mooie maai hoogte voor de winter.

Gazons die last hebben van mos, bijvoorbeeld in bosrijke omgevingen moeten nu worden bekalkt. De kalk verbeterd de zuurgraad van de grond en verminderd de mos groei. Kalk kan je kopen in twee mogelijke vormen korrel en poeder. De korrelkalk is makkelijk verwerkbaar en geeft minder verlies. Maar de poederkalk word vlugger opgenomen in de grond omdat deze al fijn van structuur is. Strooi de poederkalk wel bij wind stil weer en laag aan de grond.

 

Borders

Als u het afgelopen jaar niet helemaal tevreden bent geweest over de indeling van uw borders dan is dit een goede tijd om daar eens wat aandacht aan te besteden. Het is wel belangrijk dat u de planten in uw tuin goed kent anders weet u nog niet of het voor of achter in de border moet zetten. Bij het verplanten van heesters moet u zorgen dat u voldoende kluit behoud, snoei de heesters desnoods nog wat extra terug, zo heeft de heester minder weerstand aan blad in het voorjaar en zal makkelijker aanslaan.

Vaste planten verzetten is vrij makkelijk, scheur meteen de kluit vormende vaste planten als u ze terug zet in de tuin. Zo heeft u meteen weer een jonge border. Zet vaste planten wel in groepen van 7 of 9 per soort dit geeft een vol effect als ze bloeien. Knip de vaste planten na het verplanten terug zo kan u altijd nog iets zien van de soort van de plant.

 

Grond

De grond van de tuin kan u daarna op twee manieren bewerken, als de grond los en niet teveel door wortelt is kan hij worden gecultiveerd met een 3 of 5 poot.(krabber)

Bij verdichte gronden kan het beste worden gespit, de grond kan na het spitten weer nieuw vocht, lucht, voedingsstoffen opnemen. Na het spitten kunnen de armere gronden worden af gestrooid met compost of koemestkorrels.

blok blauw  Postadres

Postbus 273
5060 AG Oisterwijk
Nederland

blok blauw  Contact

Stuur een mail
Tel: 084-8840810
www.buitencreatief.nl

blok blauw  Advies en tips

Werkwijze tuinontwerp
Partners en links
Tuinberichten

 

Logo2018_trans